Κατασκευή Καταστήματος

Η κατασκευή ενός καταστήματος αποτελείται από μια σειρά εργασιών και μελετών. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρη η κεντρική ιδέα και από εκεί θα καθοριστεί η ταυτότητα του, αν θα είναι κατάστημα λιανικής, υπηρεσιών ή εστίασης. Στην συνέχεια επιλέγεται το βασικό προϊόν προς πώληση ή υπηρεσία που θα προσφέρει. Τέλος, το κτίριο που θα στεγάσει την ιδέα, και από εκεί θα ξεκινήσει η μελέτη του χώρου και η σχεδίαση.

 

Ο τύπος του καταστήματος και ο όγκος των εμπορευμάτων θα καθορίσουν τα τετραγωνικά που θα χρειαστεί ένα μαγαζί. Κάθε εμπορική επιχείριση χρίζει διαφορετικής αντιμετώπισης και μελέτης αλλά όλες έχουν κάποιες βασικές αρχές σωστής λειτουργίας. Ένα κατάστημα ένδυσης χεριάζεται δοκιμαστήρια κάτι που δεν θα ήταν χρήσιμο σε ένα κατάστημα υπόδησης. Το ταμείο , η αποθήκη , ο χώρος έκθεσης των προϊόντων είναι κοινή ανάγκη για όλα τα εμπορικά καταστήματα. Πάντα όμως ένα κατάστημα λιανικής πώλησης πρέπει να έχει βιτρίνα . Στην συνέχεια αφού έχει γίνει η σωστή επιλογή του κτιρίου θα μελετηθεί και θα σχεδιαστεί η διαρρύθμιση του. Καλό θα ήταν από την αρχή της υλοποίησής του να υπάρχει η καθοδήγηση ενός επαγγελματία. Ο μελετητής γνωρίζοντας το προϊόν θα κάνει την κατάλληλη εκτίμηση του χώρου ώστε να εκμεταλλευτεί με τον μέγιστο δυνατό τρόπο κάθε εκατοστό του κτιρίου τόσο εσωτερικά
όσο και εξωτερικά. Στόχος είναι μπαίνοντας ο πελάτης μέσα να έχει μια ομαλή ξενάγηση
στον χώρο φέρνοντάς τον σε επαφή με όλα τα προϊόντα. Καθαροί και άνετοι διάδρομοι θα κάνουν την ροή στο κατάστημα πιο ευχάριστη. Ακόμα και η λεπτομέρεια έχει σημασία σε αυτό το σημείο.

 

Έπειτα, αφού έχει σχεδιαστεί η διαρρύθμιση του χώρου θα ξεκινήσει η επιλογή των χρωμάτων, του φωτισμού, κάποιων κατασκευών και η διαμόρφωση της είσοδού και της βιτρίνας του καταστήματος. Η ατμόσφαιρα και η διακόσμηση του χώρου θα επηρεάσει τις αποφάσεις του πελάτη καθώς ο στόχος είναι να του γεννηθεί η ανάγκη της αγοράς του προϊόντος και φεύγοντας να θέλει να το επισκεφτεί ξανά. Ο μελετητής θα κρίνει και θα επιλέξει τον εξοπλισμό του μαγαζιού σύμφωνα με τις ανάγκες του αγαθού προς πώληση ενώ παράλληλα μέσα από μια τεράστια γκάμα επίπλων, υλικών και χρωμάτων θα επιλέξει τα καλύτερα ούτως ώστε να το αναδείξει. Ένας επαγγελματίας σχεδιαστής μπορεί να υλοποιήσει την ιδέα σε τρισδιάστατη μορφή μέσω προγραμμάτων για να μπορεί να δει ο πελάτης την ιδέα σε φωτοραλιστική μορφή και από εκεί να κρίνει αν επιθυμεί ή όχι αλλαγές των επιπλέων πριν φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα. Σε μια σωστή κατασκευή ενός καταστήματος σημαντικό είναι η βιτρίνα και η πρόσοψη να συμβαδίζουν με τον εσωτερικό χώρο και το ύφος του προϊόντος έτσι ώστε ο πελάτης να αντιλαμβάνεται αμέσως το τι θα δει μπαίνοντας μέσα.

 

Τέλος,  αφού έχει ολοκληρωθεί η σχεδίαση του χώρου επόμενο στάδιο είναι η πραγματοποίηση των σχεδίων. Αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο, θέλει καλή οργάνωση
και καθοδήγηση για να γίνουν όλες οι εργασίες με την σειρά που απαιτείται. Ένας
επαγγελματίας έχοντας μια επιλεγμένη κατασκευαστική ομάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία τα σχέδια και θα αποφευχθούν λάθη που μπορεί να φέρουν επιπλέον έξοδα λόγω φθορών και το αντίθετο αποτέλεσμα για το κατάστημα . Η καλή μελέτη θα δώσει ένα αποτέλεσμα με διάρκεια στον χρόνο τόσο αισθητικά όσο και κατασκευαστικά καλό είναι όμως για να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον των πελατών ανά εποχή να γίνονται κάποιες μικρές ανακαινίσεις και ανά 4 ? 5 χρόνια μια ολική. Το κατάστημα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας ζωντανός οργανισμός και να ανανεώνεται για να είναι πάντα εντός εποχής και ανταγωνισμού.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ